143452369659184

Assitej / Jäsenlehti 2016

 
 

ASSITEJN UUSIA JÄSENIÄ

Screen Shot 2016-12-16 at 19.02.24.png

MARIA BARIC COMPANY

10-vuotinen taival ympäri maailmaa lasten- ja nuortenteatterin parissa

Yksi Assitejn uusista yhteisöjäsenistä on helsinkiläinen visuaalisen teatterin ryhmä Maria Baric Company.

10 vuotta sitten helsinkiläinen visuaalisen teatterin ja musiikillisen nukketeatterin ryhmä Maria Baric Company aloitti toimintansa tyhjän päältä. Nyt vuosia nomaditeatterina kiertänyt ryhmä on avannut Itä-Helsinkiin omat toimitilat, Kulttuurikulma Feeniksin, käynnistänyt yhdessä Teatterimuseon kanssa monivuotisen valtakunnallisen kehittämishankkeen ja laajentanut samalla myös kansainvälistä toimintaansa uudella vientihankkeella, jonka myötä mm. companyn juhlavuoden uutuustuotanto kantaesitettiin ulkomailla.

Kurkistuksia uusiin tiloihin ja juhlavuoden tunnelmiin. Mitä kuuluu?

Juhlavuoden mukaisesti olemme juhlatunnelmissa, kuinkas muutenkaan! Kun aloitimme, oli eteenpäin vievänä voimana vain valtava innostus sukeltaa visuaalisen teatterin, varjoteatterin, sirkuksen, nukketeatterin sekä musiikin inspiroivaan maailmaan - ja katsoa, mitä kaikkea niiden luovalla sekoittelemisella voikaan saada aikaan. Lisäksi meillä oli vahva halu välittää iloa ja elämyksiä eteenpäin muille ihmisille - etenkin lapsille ja nuorille - taiteen keinoin. Nyt olemme juuri näiden unelmien ytimessä ja työskentelemme uusien innostavien yhteistyökumppanien kanssa monien projektien parissa niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Useisiin eri maihin ja mantereille sekä monialaisiin yhteistyökuvioihin verkostoitunut työntäyteinen toimintavuosi on ollut meidän tapamme juhlistaa 10-vuotista taivaltamme. On ollut hienoa huomata, että myös hyvin vaatimattomista resursseista käynnistynyttä toimintaa voi pienin askelin, mutta sinnikkäällä työskentelyllä saada vähitellen kasvatettua toimintamahdollisuuksiltaan isommiksi kokonaisuuksiksi, jotka kattavat sekä paikallista, valtakunnallista että kansainvälistä toimintaa.

Maria Baric Companyn juhlavuoden uutuusteos, "Burbujas de Fantasia" kantaesitettiin huhtikuussa kansainvälisillä nukketeatterifestivaaleilla Kuubassa puolalaisen yhteistyötahon Klinika Lalekin ja kuubalaisen El Miron Cubanon kanssa. Kuvat: Anja Muhonen-Abonce.

Maria Baric Companyn juhlavuoden uutuusteos, "Burbujas de Fantasia" kantaesitettiin huhtikuussa kansainvälisillä nukketeatterifestivaaleilla Kuubassa puolalaisen yhteistyötahon Klinika Lalekin ja kuubalaisen El Miron Cubanon kanssa. Kuvat: Anja Muhonen-Abonce.

Uusi taidehankkeenne on nimeltään Kohtaamisia. Minkälaisia kohtaamisia juhlavuotenne on sisältänyt ja missä?

Monenlaisia! Kohtaamiset mm. lasten, nuorten ja perheiden kanssa ovat toteutuneet esimerkiksi osallistavien esitysten ja konserttien sekä taiteilijatapaamisten ja työpajojen muodossa. Juhlavuoden aikana olemme toteuttaneet kohtaamisia voimauttavan taiteen äärellä hyvin erilaisissa toimintaympäristöissä, esimerkiksi päiväkotien, koulujen, lastensairaaloiden, leikkipuistojen, festivaalien, ensi- ja turvakotien sekä  vastaanottokeskusten lapsille ja nuorille. Kohtaamispaikkoina ovat toimineet kaikki nämä keskenään hyvin erilaiset toimintaympäristöt, sekä tietenkin nyt myös tänä vuonna avatut omat teatteritilamme Me-talon Kulttuurikulma Feeniksissä.

Toiminnasta syntyneet kohtaamiset ovat olleet osana suurempaa kokonaisuutta ja ”kohtaamisten helminauhaa”. Tätä helminauhaa olemme punoneet niin Itä-Helsingin lähiöissä toimiessamme kuin maailmalla eri maissa matkatessamme. Näistä lukuisista kohtaamisista onkin rakentunut vuosien myötä companymme toiminnan ydin. 10 vuotta kestänyttä tutkimusmatkaa lasten- ja nuortenteatterin moninaisilla poluilla on juhlittu vuoden aikana eri sisältöisillä kokonaisuuksilla hyvin eri ikäisten lasten ja nuorten kanssa, niin päiväkoti-, ala-aste kuin ylä-asteikäisten kanssa, ja lisäksi omia toimintakokonaisuuksia on suunnattu lapsiperheille, myös vauvaperheille.

Kertokaa muutama sana uusista toimitiloistanne, Kulttuurikulma Feeniksistä?

Kulttuurikulma Feeniks on nimi uudelle pesäpaikallemme, jossa haluamme mahdollistaa eri taidemuotojen, kulttuurien ja ihmisten välisiä kohtaamisia. Kulttuurikulma Feeniks löytyy aivan Mellunmäen metroaseman vierestä ME-Talolta, jossa toimimme tiiviissä yhteistyössä mm. 09 Helsinki Human Rights -säätiön, Teatterimuseon ja alueen muiden toimijoiden kanssa. Companyn toimisto-, varasto- ja taiteilijatyötilojen lisäksi tilakokonaisuuteen kuuluu näyttämö- sekä monipuoliset toiminta- ja työpajatilat.

Kulttuurikulma Feeniksissä järjestämme jatkossa mm. esityksiä, konsertteja, työpajoja, koulutuksia, kursseja ja erilaisia tapahtumia. Toiminnassamme on mukana jo useita yhteistyökumppaneita, ja lisää tulee koko ajan. On erittäin mielenkiintoista päästä rakentamaan monialaisia toimintaverkostoja ja ideoimaan uusia näkökulmia niin lasten- ja nuorten teatteritaiteen tekemiseen kuin ylipäätään taiteen saavutettavuuden parantamiseen. Koemme tärkeänä, että myös Mellunmäessä ja Mellunkylän lähialueiden asukkailla on lähellä kotia oma taide- ja kulttuuripaikka. Ihmisten ei tarvitse lähteä keskustaan saakka. Haluamme avata alueen ihmisille,etenkin juuri lapsille ja nuorille uusia kurkistusikkunoita taiteen tekemisen ja kokemisen sekä mielikuvituksen maailmaan. Yhteisöllisen osallisuuden mahdollistamisella ja sen aikaansaamilla onnistumisen kokemuksilla voi olla kauskantoiset, itsetuntoa kohottavat - ja haaveille siivet antava vaikutus. Siksi Kulttuurikulma Feeniks. Ja siksi Kohtaamisia!

Mitä seuraavaksi?

Joulukuussa järjestämme Mellunmäen ME-talossa Kulttuurikulma Feeniksissä avoimien ovien viikot, johon myös juhlavuotemme toiminta huipentuu. Luvassa on monipuolista tarjontaa, yllätyksellistä juhlaohjelmaa ja iloista juhlatunnelmaa Helsingin tuoreimmassa lasten- ja nuortenteatterissa, alle vuoden ikäisessä Kulttuurikulma Feeniksissä. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan toimintaamme ja uusiin tiloihimme tarkemmin!

Teksti on Assitejn 2016 jäsenlehdestä 
Kuvat: Anja Muhonen Abonce

 

 
 
Näyttelijät Nemanja Stojanovic ja  Yenicel Fuentes Martinez Burbujas de Fantasia näytelmän kantaesityksessä Kuubassa keväällä 2016. Nukke: Wiktor Wicktorsky. Kuva: Anja Muhonen-Abonce

Näyttelijät Nemanja Stojanovic ja  Yenicel Fuentes Martinez Burbujas de Fantasia näytelmän kantaesityksessä Kuubassa keväällä 2016.
Nukke: Wiktor Wicktorsky. Kuva: Anja Muhonen-Abonce