143452369659184
 Kuva: Ahti Kannisto

Kuva: Ahti Kannisto

Maria Baric Company Helsingin kaupungin uuden vuoden juhlassa Senaatintorilla 31.12.2018

Helsingin kaupungin uuden vuoden juhlassa 31.12.2018 nähdään Maria Baric Companyn tuliteatteria. Perheille suunnatussa tapahtumassa klo 17 esitetään Toiveiden taivas. Esityksen jälkeen on lasten ilotulitus. Ennen keskiyön ilotulituksia Senaatintorilla on ohjelmaa klo 23 alkaen. Maria Baric Companyn Ave Fenix avaa illan. Ohjelmassa nähdään lyhyt katkelma teoksesta. Illan edetessä nähdään vielä katkelma Toiveiden taivas -esityksestä. Tapahtuma on maksuton.

Viime vuonna perheiden tapahtuma tavoitti 15 000 katsojaa. Iltatapahtumaan odotetaan jopa 50 000 katsojaa. YLE televisio iltatapahtuman.

 
Kulttuurimylly-logo_black.png
 

Kulttuurimyllyn avajaiset tavoitti 1 500 kävijää

Maria Baric Companyn oma teatteritila Kulttuurimylly avasi ovensa 21.11.2018. Avajaisia juhlittiin lähes kolmen viikon ajan. Tuona aikana Kulttuurimyllyssä vieraili yhteensä yli 1500 ihmistä, esityksiä oli 14 ja työpajoja 17. Toiminnan mahdollisti 19 eri taiteilijaa, taidepedagogia ja tuotannon ammattilaista sekä 19 nuorta työharjoittelijaa ja tapahtuma-apulaista.

Kulttuurimyllyn toimintaan voi tutustua www.kulttuurimylly.com.

Tervetuloa Kulttuurimyllyn avajaisiin! 

Maria Baric Companyn oma teatteri- ja kulttuuritila aukeaa myllypuroon

Kulttuurimyllyn avajaisviikkoja vietetään 22.11.–9.12.2018 Myllypurossa. Kulttuurimylly tuo taidetta ja kulttuuria  lähelle ihmisiä ja tarjoaa elämyksiä myös uusille yleisöille.

Kulttuurimylly on teatteritila, kulttuurikeskus ja Itä-Helsingin uusi kohtaamispaikka. Ohjelmistoon tulee tarjontaa kaikenikäisille; sekä esityksiä että mahdollisuuksia taiteen tekemiseen ja uusien ihmisten kohtaamiseen. Kulttuurimylly toimii hyvien kulkuyhteyksien varrella, Myllypuron metroaseman kupeessa, Liikuntamyllyn alakerrassa.

- Itä-Helsinki on meidän koti ja meille on sydämen asia toimia juuri täällä. Suuri osa Helsingin kulttuuritarjonnasta keskittyy kantakaupunkiin. Meistä on tärkeä tuoda taidetta ja kulttuuria myös lähelle ihmisten arkea, kertoo Maria Baric Companyn taiteellinen johtaja Maria Baric.

Esittävän taiteen harvinaisuuksia ja kulttuuri-liikunnan uusia muotoja

Kulttuurimyllyssä erikoistutaan esittävän taiteen harvinaisempiin lajeihin kuten varjoteatteriin, vesinukketeatteriin ja black light eli mustaan teatteriin.  Sijainti Liikuntamyllyn tiloissa mahdollistaa myös tiiviin yhteistyön liikuntatoimijoiden kanssa. Yhteistyö synnyttää tulevina vuosina aivan uudenlaisia liikuntaa ja kulttuuria yhdistäviä toimintamuotoja Kulttuurimyllyn ja Liikuntamyllyn tiloihin.

- Lanseeramme muun muassa black light liikunnan. Näillä tunneilla voi keskittyä omaan suoritukseensa ja kuuntelemaan kehoaan. Tunnit tapahtuvat pimeässä huoneessa UV-valojen alla, Companyn toiminnanjohtaja Nemanja Stojanovic avaa tulevaa ohjelmistoa.

Tuliteatteria kaduilla ja alueellista yhteistyötä

Maria Baric Company tunnetaan ehkä parhaiten näyttävästä tuliteatterista. Nämä esitykset houkuttelevat vuosittain tuhansia ihmisiä kaduille musiikin, nukketeatterin ja akrobatian äärelle.

- Olemme olleet nomaditeatteri jo vuosia, emmekä aio jäädä Kulttuurimyllyn myötäkään neljän seinän sisälle. Meille on yhä tärkeää jalkautua kaduille, päiväkoteihin, kouluihin ja palvelukeskuksiin ja sairaaloihin. Tuliteatteri on houkutellut aivan uudenlaisia yleisöjä toimintamme piiriin. Muistelemme yhä lämmöllä esimerkiksi viime vuoden esitystä Asunnottomien yössä, Baric kertoo.

Kulttuurimyllyn avaaminenkin on vuosia jatkuneen alueellisen yhteistyön tulosta. Maria Baric Company on yhdessä Teatterimuseon kanssa työskennellyt Mellunkylän alueen päiväkotien ja koulujen sekä muiden alueellisten toimijoiden kanssa jo kolmen vuoden ajan. Hanke päättyy vuoden 2018 lopussa ja vakiintuu Itä-Helsinkiin entistä laajemmalle alueelle Kulttuurimyllyn myötä.

Kulttuurimylly
Jauhokuja 3 A1/C, 00920 Helsinki
(Myllypuron metroaseman vieressä, Liikuntamyllyn alakerrassa)
www.kulttuurimylly.com

 

2017 

Maria Baric Companyn uutuustuotantoa, Toiveiden taivas -tuliteatteriesitystä saapui katsomaan uudenvuoden juhlaan yli 15 000 katsojaa

 

Maria Baric Companyn vuoden 2017 uutuusteos Toiveiden taivas sai ensi-iltansa syyskuussa. 

Tulitaidetta ja kipinöiviä unelmia

Toiveiden taivas oli Suomi 100 -juhlavuodelle ajoittuva taiteellinen teoskokonaisuus. Siihen kuului eri paikoissa kiertävät Kohtaamisia unelmien äärellä -työpajat, joissa kerättiin eri ikäisten ja taustaisten ihmisten unelmia. Työpajoja järjestettiin mm. päiväkodeissa, kouluissa ja nuorisotaloilla sekä Asunnottomien yö -tapahtumassa, päihdeongelmaisten tukipisteillä ja eri kaupunkitapahtumissa. Kiertävien unelmatyöpajojen lisäksi teoksen valmisteluprosessiin kuului erityisesti nuorille suunnattua työpajatoimintaa, jonka myötä he pääsivät tutustumaan tulisirkuksen ja tulinukketeatterin tekemiseen. Teoksen visuaalisuus kietoutuikin vahvasti elävän tulen ympärille. Teoskokonaisuutena Toiveiden taivas rakensi tulitaiteen, katuteatterin ja unelmoinnin keinoin moniulotteisen ulkoilmateoksen, joka viiden yhteisöllisen esityksen myötä nousi lopulta juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea. Yhdessä-teeman mukaisesti Toiveiden taivas olikin ennen kaikkea teos, joka rakentui yhdessä - ja rohkaisi unelmoimaan.  Tuliteatteriesitysten katsojamäärä Suomi 100 -juhlavuoden aikana  oli yli  20 000 katsojaa.

 

 

 

Maria Baric Companyn
Suomi 100 -aiheinen uutuusteos
sai maailmanensi-iltansa Kuubassa

 

Maria Baric Companyn uutuusteos El cielo de los deseos sai maailmanensi-iltansa Kuubassa Matanzanin kaupungissa. Teos nähtiin kansainvälisten katuteatterifestivaalien (IX Jornada de Teatro Callejero) avajais- ja päätösesityksenä.  Festivaaleilla nähty kantaesitys oli espanjankielinen teossovitus Maria Baric Companyn uutuusteoksesta “Toiveiden taivas”, jonka esitykset keräsivät Helsingissä yhteensä yli 18 000 katsojaa.

Maria Baric Companyn uutuusteos toi kuubalaiselle yleisölle tutuksi 100-vuotiasta Suomea, Kalevalaa ja sen syntytarinaa, jonka pohjalta ryhmä loi uuden teoksensa. Katuteatteria, tanssia, tulisirkusta ja musiikkia yhdistelevä ulkoilmaesitys keräsi tänäkin vuonna festivaalien suurimmat yleisömäärät ja kokosi eri maiden festivaalivieraat ja paikalliset asukkaat yhteen elävän tulen ja unelmien äärelle.

Näytelmän käsikirjoittaja, säveltäjä ja ohjaaja Maria Baric kuvaa teoksen syntyprosessia näin: 

“Toiveiden taivas on meidän tapamme juhlistaa satavuotiasta Suomea. Halusimme tuoda juhlatunnelmat mukanamme myös maailmalle teatterin keinoin. Juhlavuoden teeman mukaisesti myös tämän teoksen kantava ajatus kiteytyi yhteen tärkeään sanaan: yhdessä. Teoksen suunnittelussa ja valmistelussa ammensimme inspiraatiota Elias Lönnrotin runojenkeruumatkoilta, joiden koonneista syntyi lopulta maamme kansalliseepos, Kalevala. Runojen sijaan me taas keräsimme unelmia. Tuli ja sen luoma valo toimii kipinöivänä heijastuspintana sekä jo kirjoitetuille tarinoille että vielä kirjoittamattomille ja sanoittamattomille unelmille.”

El cielo de los deseos on jo Maria Baric Companyn kolmas espanjan kielelle käännetty näytelmä, joka on vieraillut Kuubassa. Ryhmän aikaisempia teoksia on ehtinyt nähdä Kuubassa jo yli 20 000 katsojaa. Ryhmä on myös saanut tunnustusta paikallisten taiteilijoiden kanssa toteuttamastaan monivuotisesta kulttuuriyhteistyöstä. 

El cielo de los deseos toteutettiin kansainvälisenä yhteistuotantona paikallisen El Miron Cubano teatterin kanssa. Suomalaisten ja kuubalaisten esiintyjien lisäksi festivaalien päätösesityksessä vieraili myös taiteilijoita Espanjasta ja Meksikosta. Tuotantoa tuki festivaalien lisäksi mm. Matanzanin kaupungin esittävän taiteen neuvosto Artes Escenicas, Helsingin Kulttuurikeskus sekä Taiteen edistämiskeskus. 

Uusi lastenmusiikkilevy SALAISUUKSIEN SATEENVARJO julkaistu!

Maria Baric Companyn toiminnan yhtenä perusajatuksena on tuoda pieniä ja suuria elämyksiä esittävän taiteen muodossa ihmisten luokse. Company kiertää aktiivisesti niin Suomessa kuin kansainvälisesti ja on toteuttanut osallistavia konsertti- , työpaja- ja esityshetkiä musiikin, varjoteatterin ja nukketeatterin keinoin mm. lastensairaalaosastojen, vastaanottokeskusten,  päiväkotien, koulujen, muskareiden, erilaisten vauva-  ja perhetapahtumien sekä ensi- ja turvakotien lapsille. Uutuuslevyn laulut ovat syntyneet vuosien saatossa näistä lasten kanssa syntyneistä kohtaamisista ja niiden aikaansaamista inspiraatioista, sadun maailmassa vietetyistä yhteisistä hetkistä. Lasten leikeistä ja tarinoista. Nyt näitä kymmenen vuoden matkan aikana syntyneitä lauluja on kerätty levyllisen verran kokoelmaksi ilahduttamaan kaikkia lapsia, perheitä sekä lapsiryhmien ja lastenkulttuurin parissa työskenteleviä. Ennen julkaisemattomat laulut tarjoilevat uusia pieniä polkuja musiikin ja mielikuvituksen maailmaan. 

P.S Levy antaa esimakua valmisteilla olevalle, myöhemmin julkaistavalle levyyn ja konserttiin/esitykseen liittyvälle kirjalle, joka kokoaa levyn lauluihin liittyvät pedagogiset vinkit ja antaa toimintaohjeita ja monipuolisia virikkeitä esimerkiksi omien pienten esitysten, tarinoiden sekä luovan toiminnan toteuttamiseen eri ikäisten lasten kanssa. 

Maria Baric Companyn muusikot levyllä:

Maria Baric laulujen sävellykset ja sanoitukset, laulu, taustalaulu, viulu, viola d'amore
Samuli "Teho" Majamäki: marimba, vibrafone, water drums, patarummut, perkussiot
Joakim Berghäll bassoklarinetti, saksofoni, huilu, mandoliini
Kari Hulkkonen sähköbasso, kontrabasso
Kim Rantala koskettimet
Seppo Salmi: kitarat
Abdissa Assefa perkussiot
Stefan Stanciu panhuilu

P.S Joko olet käynyt tykkäämässä meistä instagram- ja  facebook-sivuillamme? ;)
Jos et vielä ole sinne asti eksynyt... niin tervetuloa kurkistamaan näihinkin somekanaviimme!
Odotamme sinua - nähdään!

P. S Ja jos sinulla on mielessäsi joku, joka saattaisi pitää uudesta levystämme, niin... laita viidakkorumpu soimaan
- ja kerro kaverille!