143452369659184
© 2014 Ave Fenix : Maria Baric Company : Jani Laukkanen.jpg

Historia ja toiminta

Maria Baric Companyn taiteellinen johtaja; säveltäjä-muusikko, ohjaaja-käsikirjoittaja ja nukketeatteritaiteilija Maria Baric perusti nimeään kantavan Companyn omien taiteellisten visioiden toteuttamisen välineeksi Helsingissä vuonna 2006. Ryhmältä on 2006 - 2017 aikana valmistunut 16 kantaesitystä: Lummesinfonia (2006) Veden värit (2007), Pitkä matka perhoseksi (2008) Ankanpoikaa etsimässä (2009) Maa-ilma (2010) Tulilintu (2012) Voimauttavaa nukketeatteria vanhainkotiin! (2012) Feeniks Tulilintu (2013) Unelmia etsimässä, (2013) Ave Fenix, (2014), Animales (2015) La Joie! Spectacle musical de marionnettes (2015), Burbujas de Fantasia (2016)  Salaisuuksien sateenvarjo (2016), El cielo de los deseos (2017) ja Toiveiden taivas (2017).

2006 - 2015 ryhmä toimi vapaana, rekisteröitymättömänä taiteellisena työryhmänä, yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. 2015 Maria Baric Companyn toteuttaman taide- ja kulttuuritoiminnan jatkamiseksi ja kehittämiseksi perustettiin yleishyödyllinen yhdistys Voimauttavan taiteen äärellä ry, jonka hallinnointiin ryhmän ylläpitäminen siirtyi. Yhdistys pyrkii toiminnallaan vahvistamaan ja luomaan uusia toimintaedellytyksiä ja kumppanuuksia Maria Baric Companylle sen toteuttaman taide- ja kulttuuritoiminnan mahdollistamiseksi ja monipuolistamiseksi. 

Companyn kotipaikka on Itä-Helsingissä Mellunkylässä, mutta pääkaupunkiseudun lisäksi Company vierailee esiintymässä ja pitämässä työpajoja myös Suomen muilla paikkakunnilla. Kotimaan lisäksi Maria Baric Company toimii myös kansainvälisesti, ja on toimintavuosiensa aikana vieraillut lukuisissa maissa kolmella mantereella; Euroopassa, Väli- Amerikassa ja Länsi-Afrikassa. Lähivuosien tavoitteena on laajentaa taiteellista toimintaa ja yhteistyöverkostoja myös laajemmin. 

Maria Baric Company koostuu esittävän taiteen monipuolisista ammattilaisista; nukketeatteritaiteilijoista, muusikoista, sirkustaiteilijoista ja muista luovan alan ammattilaisista. Ryhmän taiteilijoilla on myös vankkaa taiteilija-pedagogin erityisosaamista ja kokemusta monipuolisen yhteisötaiteen ja yleisötyön toteuttamisesta eri yleisöryhmien keskuudessa.

Ryhmä on valmistanut esityksiä kaikenikäiselle yleisölle ja vienyt esityksiä ja työpajatoimintaa myös uusiin toimintaympäristöihin ja sellaisille yleisöryhmille, joille esityksiin pääseminen olisi muuten haastavaa, kuten sairaalaosastojen potilaille, palvelukeskuksissa asuville muistisairaille vanhuksille, ensi- ja turvakotien perheille ja kehitysvammaisten lasten sekä muiden erityistä tukea tarvitsevien lasten ryhmille. Esitystoiminnan lisäksi ryhmän taiteilijat tekevätkin aktiivisesti monipuolista yleisötyö- ja yhteisötaidetoimintaa niin Suomessa kuin ulkomailla, mm. erilaisisten hankkeiden, työpajojen, taiteilijatapaamisten ja mestarikurssien kautta. 

 
DSC_0145.JPG

MISTÄ KAIKKI ALKOI

"Aloittaessamme ryhmämme toimintaa vuonna 2006, starttasimme täysin tyhjän päältä. Eteenpäin vievänä voimana vain valtava innostus sukeltaa visuaalisen teatterin, varjoteatterin, sirkuksen, nukketeatterin ja musiikin inspiroivaan maailmaan ja katsoa, mitä kaikkea niiden luovalla sekoittelemisella voikaan saada aikaan! Lisäksi meillä oli vahva halu päästä tekemään hyvää ja välittämään ilon elämyksiä eteenpäin muille ihmisille - taiteen keinoin. Tuo intohimo on kuljettanut meitä eteenpäin hitaasti ja pienin askelin, kantanut vaikeidenkin aikojen yli ja johdatellut vähitellen pienin askelin eteenpäin uusiin ympyröihin ja laajemmille toimintakentille, sekä kansainvälisiille areenoille useisiin maihin, eri mantereille...Viime vuonna juhlistimme tähän astisen 10-vuotisen toimintamme eri vaiheita sekä Suomessa toimiessamme, että ulkomailla vieraillessamme. Ja nyt, kaiken tuon matkanteon jälkeen on aika katsoa jälleen eteenpäin. Tänä vuonna matkamme jatkuu jälleen  kohti uusia seikkailuja!