143452369659184

KONTULAN TAITEIDEN YÖ

la 30.9 klo 17 - 20
Kontulankaari 15, 00940 Helsinki, Vesalan liikuntapuiston hiekkakenttä

17.00 Kontulan taiteiden yö -tapahtuma alkaa
17.30 Stadin juhlaorkesteri
18.30 Club for five
19.00 Maria Baric Company & Club for five: Toiveiden taivas (Suomen ensi-ilta)
19.40 Juhlapuheet
20.00 Kontulankaaren muraaliteosten julkistaminen


-Vapaa pääsy-

Tapahtuma-alueella myös ruokakojuja ja avoimet ovet osaan Kontulan taiteilijatalon taiteilijatyöhuoneista.

 

TOIVEIDEN TAIVAS

MARIA BARIC COMPANY & CLUB FOR FIVE

Illan hämärtyessä ihmiset kokoontuvat yhdessä ulkotulien lämpöön. Musiikkia, tulta, teatteria, tanssia ja sirkusta yhdistelevä esityskokonaisuus kuljettaa katsojat unelmien äärelle.

Maria Baric Companyn uutuusteos Toiveiden taivas on erityisesti Suomen 100v. juhlavuodelle suunniteltu ulkoilmaesitys, jonka visuaalisuus kietoutuu vahvasti elävän tulen ympärille.

Teos sai tänä vuonna maailmanensi-iltansa kansainvälisillä katuteatterifestivaaleilla Kuubassa espanjankielisenä näytelmäsovituksena El cielo de los deseos. Toiveiden taivas teoksen Suomen ensi-ilta nähdään Kontulan taiteiden yö -tapahtumassa, jossa se on osana samaan aikaan tapahtuvien, yhteistyössä järjestettävien Upeafest-  ja Lähiöfestivaali -kaupunkitapahtumien ohjelmatarjontaa. Teoksen ensi-ilta järjestetään ja toteutetaan yhteistyössä lauluyhtye Club for fiven kanssa. Ennen Toiveiden taivas tuliesitystä Club for fivelta kuullaan myös omaa ohjelmistoa klo 18.30 alkavassa konsertissa!

TOIVEIDEN TAIVAS - yhteisötaiteen ja näyttämötaiteen hybridi

100 vuotiaan Suomen juhlavuoden Yhdessä -teeman mukaisesti Toiveiden taivas on ennen kaikkea teos, jota Maria Baric Company on rakentanut yhdessä yleisöjen, työpajakävijöiden ja yhteistyökumppanien kanssa. Jokainen työpajoihin, esityksiin ja yhteistyöhön osallistunut on ollut mukana luomassa  tätä laajaa näyttämötaideteosta, joka kokonaisuudesta  on vuoden aikana hiljalleen punoutunut. 

Launtaina 30.9 Toiveiden taivas valaisee elävillä tulilla hämärtyvän syysillan Kontulassa, Vesalan liikuntapuiston hiekkakentällä.  Ensi-illassa yhdessä Maria Baric Companyn kanssa esiintyy lauluyhtye Club for five ja Stadin juhlaorkesteri. Teoksen ensi-ilta ajoittuu Kontulan Taiteiden yö -tapahtumaan, jolloin Kontulassa on monta erityistä syytä yhteiseen juhlaan. Samana iltana valaistaan myös hiekkakentän takana, Kontulankaari 11 osoitteessa kohoavat kolme kahdeksankerroksista kerrostaloa, joiden korkeat päätyseinät ovat syyskuun aikana saaneet uutta väriä ja ilmettä valtavista muraalimaalauksista. Tekijöinä on kolme muraalitaiteen kansainvälistä kärkinimeä, australialainen Fintan Magee, brasilialainen Apolo Torresja yhdysvaltalainen Pat Perry.
Muraalien julkistustapahtuma Kontulan taiteiden yö toteutetaan  UPEA17-kaupunkifestivaalia ja Lähiöfestivaalia.

KOHTAAMISIA UNELMIEN ÄÄRELLÄ
-yleisötyöpaja toiveille omistetussa telttakatoksessa

Tapahtumaillan aikana yleisöllä on mahdollisuus vierailla esityspaikan viereen pystytetyllä Kohtaamisia unelmien äärellä -työpajateltalla, jossa voi käydä kirjoittamassa ylös omia ajatuksia toiveisiin ja unelmiin liittyen. Työpajateltalla kerätyt toiveet kootaan yhteen ja ne liitetään osaksi tuliesitystä, jossa ne lähtevät yhdessä elävien tulien kanssa kohoamaan taivaalle muistuttaen meitä unelmoinnin tärkeydestä. 

PIENIÄ TARINOITA, SUURIA UNELMIA

Tapa, jolla Toiveiden taivas -juhlateoksen käsikirjoitus on laadittu, ammentaa inspiraationsa Suomen kansalliseepoksen Kalevalan syntytavasta. Elias Lönnrotin tavoin Maria Baric Companyn taiteilijat ovat vuoden aikana kiertäneet keräämässä ihmisten tarinoita, mutta tällä kertaa unelmien ja toiveiden näkökulmasta. Jokainen toiveita tuikkiva tulilyhty voidaan sytyttää vain kerran. Jokaisella tulien sytyttäjällä on oma tarinansa. 

Yhdessä Maria Baric Companyn tulitaiteilijoiden ja Club for five -lauluyhtyeen kanssa Toiveiden taivas näyttämöteoksessa esiintyy myös alueella asuvia nuoria ja aikuisia, jotka ovat syksyn aikana osallistuneet ryhmän järjestämiin tuliteatterityöpajoihin. Osallisuutta tarjoava musiikillinen tuliteatteriteos kuljettaa yleisön liekehtivälle matkalle valon ja varjojen maailmaan. Soihduilla, lyhdyillä ja kipinöillä valaistun teoksen tematiikka johdattelee seuraamaan salaperäistä polkua - jokaisen katsojan omiin unelmiin. 

Toiveiden taivas on meidän tapamme juhlistaa satavuotiasta Suomea. Taiteilijoina haluamme omalla taiteellisella työskentelyllämme olla osaltamme rakentamassa sellaista tulevaisuuden Suomea, jossa jokainen voisi kokea, että minullakin on oikeus unelmoida - ja lähteä ta voittelemaan näiden unelmien saavuttamista. Oli ne sitten kuinka pieniä, suuria tai erilaisia hyvänsä. Toivomme, että tämä tuliteatteriteos voisi toimia eräänlaisen sisäisen "kipinän" sytyttäjänä ja rohkaista tutkimusmatkalle näiden unelmien äärelle. Tuli ja sen luoma valo toimii kipinöivänä heijastuspintana sekä jo kirjoitetuille elämäntarinoille, että vielä kirjoittamattomille ja sanoittamattomille unelmille.”

Teoksen tukijat ja yhteistyökumppanit:

Club for five
Voimauttavan taiteen äärellä ry
Taiteen Edistämiskeskus
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimikunta
Helsingin kaupunki, nuorisotyö
Lähiöfest
Upeafest
Heka Oy
Vahanen Oy
Kontulan D-Asema
Lämmin Itä
Kontulan kirjasto
Teatterimuseo
Mellunkylän Lapset
Partiocsout
Keinutien ala-aste
Kontulan Nuorisotalo Luuppi
Lähiöasema
Mikaelin seurakunta
TEKO-ryhmä, Teatteri Kontula
Symppis
Lastenkulttuurikeskus Musikantit
Moniheli ry
Kattohanke
Opetusvirasto
Oppimisen fiesta