143452369659184

Illan hämärtyessä ihmiset kokoontuvat yhdessä ulkotulien lämpöön. Musiikkia, tulta, teatteria, tanssia ja sirkusta yhdistelevä esityskokonaisuus kuljettaa katsojat unelmien äärelle.

Toiveiden taivas - kohtaamisia unelmien äärellä
Tapahtuma: Asunnottomien yö
Esitysaika: ti 17.10 klo 19.00
Esityspaikka: Dallapénpuisto, Vallila
-Vapaa pääsy-

Maria Baric Companyn uutuusteos Toiveiden taivas on erityisesti Suomen 100v. juhlavuodelle suunniteltu ulkoilmaesitys, jonka visuaalisuus kietoutuu vahvasti elävän tulen ympärille.

Sävellys, käsikirjoitus, ohjaus: Maria Baric
Dramaturgia: Nemanja Stojanovic
Tulikoreografiat: Esiintyvät tulitaiteilijat
Esiintyjät: Anssi Nurmi, Niko Solospuro, Kasmir Jolma, Petri Saunio, Elina Castren, Roni Jernfors, Olli-Matias Laaksonen, Vilja Jyrinki, Pentti Luomakangas, sekä esityksessä mukana olevat Kohtaamisia unelmien äärellä -tulityöpajoihin osallistuneet nuoret
Tarinankertoja: Veikko Honkanen
Muusikot nauhalla: Samuli "Teho" Majamäki, Seppo Salmi, Kari Hulkkonen, "Mamba" Abdissa Assefa, Kim Rantala, Maria Baric, Pentti Luomakangas
Muusikot livenä: Maria Baric, Pentti Luomakangas
Äänitys, miksaus ja masterointi: Walde sekä "Mamba" Abdissa Assefa
Lavastus: Maria Baric, Nemanja Stojanovic, Petri Saunio
Puvustus: Tuija Laine
Tuotanto: Maria Baric Company
Yhteistyötahot: Musikantit, Teatterimuseo ja Kohtaamisia -hanke

Teos sai tänä vuonna maailmanensi-iltansa kansainvälisillä katuteatterifestivaaleilla Kuubassa espanjankielisenä näytelmäsovituksena El cielo de los deseos yhteistyössä kuubalaisen El Miron Cubano teatterin kanssa toteutettuna. Suomenkielisen teossovituksen ensi-iltaa juhlistettiin 1500 katsojan yleisöllä Kontulan Taiteiden yö -tapahtumassa, osana Lähiöfest ja Upeafest -festivaalien tapahtumatarjontaa.

 TOIVEITA TUNTEMATTOMALLE 

Kohtaamisia unelmien äärellä -yleisötyöpaja kutsuu kaikki mukaan

Kontulassa järjestettävän Asunnottomien yö -päivätapahtuman aikana voit käydä kirjoittamassa toiveen tuntemattomalle. Mikä on se hyvää mieltä, toivoa ja rohkeutta tuova viesti, jonka sinä haluat viestittää tuntemattomalle? Kerätyt toiveet kootaan yhteen ja ne jaetaan eteenpäin asunnottomille sekä muille tuntemattomille vastaanottajille. Sinulta saatu hyvän mielen toivotus tai kannustusviesti voi olla juuri se pieni asia, joka ilahduttaa, lohduttaa, rohkaisee, kannustaa ja auttaa viestin saanutta elämässä eteenpäin. 

MILLOIN: Kontulan Asunnottomien yö -päivätapahtuman aikana  
MISSÄ: Kontulan D-ASEMA, (Kontulan metroasemalla)

KOHTAAMISIA UNELMIEN ÄÄRELLÄ 

- TYÖPAJAOHJEET EI ASUNNOTTOMALLE:

ti 17.10klo 13.00 - 15.00
Tule kirjoittamaan kaksi toivetta - kaksi hyvän mielen toivotusta tuntemattomalle:

1. Kirjoita ja kohdista ensimmäinen toiveesi tuntemattomalle asunnottomalle.
Viestisi välitetään eteenpäin sitä tarvitsevalle asunnottomalle ilahduttamaan, rohkaisemaan ja kannustamaan elämässä eteenpäin.

2. Kirjoita toinen toiveesi kenelle vain tuntemattomalle
Nämä viestit jaetaan eteenpäin Asunnottomien yö - iltatapahtumassa Dallenpénpuistossa klo 19.00 nähtävän Maria Baric Companyn Toiveiden taivas - Kohtaamisia unelmien äärellä tuliesityksen aikana - sattumanvaraiselle yleisössä olevalle esityksen katsojalle. Toiveesi voi saada lapsi, nuori, aikuinen. Mitä hyvää haluat toivoa juuri hänen elämäänsä?

3. Tule tekemään asunnottomalle unelmien kangaskassi
MILLOIN: ti 14.30 - 16.30, Kontulan D-Asema, (Kontulan metroasemalla)

Kohtaamisia unelmien äärellä - kassinpainatustyöpajassa pääset painattamaan yhteisötaiteilija Heidi Hännisen kanssa toivekassin. Kassi lahjoitetaan painatuksen jälkeen asunnottomalle avun tarvitsijalle. Jokaisen Kohtaamisia unelmien äärellä -toivekassin sisällä on kerättynä pieniä arjen toteutuneita toiveita, joita alueen ihmiset ovat syksyn keräyksen aikana asunnottomille lahjoittaneet. Halutessasi voit myös itse tuoda työpajaan jotakin pientä (kangaskassiin mahtuvaa) joka lahjoitetaan painattamasi kangaskassin mukana asunnottomalle, häntä ilahduttamaan. 

KOHTAAMISIA UNELMIEN ÄÄRELLÄ - TYÖPAJAOHJEET ASUNNOTTOMALLE

1. Tule pohtimaan työpajaan omia toiveitasi ja unelmiasi. Mitkä toiveet olisivat mielestäsi unelmoinnin ja tavoittelemisen arvoisia? Mitä toiveiden toteutumisen eteen olisi mahdollista tehdä? Työpajassa ohjataan eteenpäin Kontulan Asunnottomien yö- päivätapahtuman muihin toimintapisteisiin saamaan konkreettista apua ja neuvoja omaan tilanteeseen, sekä saamaan eri asiantuntija- ja auttajatahojen vinkkejä siihen, miten näiden käytännön toiveiden toteutuminen voisimuuttua tulevaisuudessa mahdolliseksi. 

2. Tule tekemään itsellesi oma unelmien kangaskassi
 Kohtaamisia unelmien äärellä - kassinpainatustyöpajassa pääset painattamaan yhteisötaiteilija Heidi Hännisen kanssa toivekassin. Kassin saat painatuksen jälkeen omaksesi, ja sen sisältä löytyy iloisia yllätyksiä, joilla alueen asukkaat ovat halunneet sinua ilahduttaa. Jokaisen Kohtaamisia unelmien äärellä -toivekassin sisällä on kerättynä pieniä arjen toteutuneita toiveita, joita alueen ihmiset ovat syksyn keräyksen aikana asunnottomille lahjoittaneet. 

Mitkä pienet asiat tekevät kodin?
Vaikka sinulla ei tällä hetkellä ole asuntoa, työpajassa saamasi kassi voi kulkea mukanasi missä kuljetkin, ja sisältää sinulle tarpeellisia ja merkittäviä asioita, olla asunnottomuutesi ajan pieni, mutta juuri sinulle kaikista tärkeimpiä asioita lähelläsi pitävä "mukana kulkeva koti."  

PIENIÄ TARINOITA, SUURIA UNELMIA

Tapa, jolla Toiveiden taivas -juhlateoksen käsikirjoitus on laadittu, ammentaa inspiraationsa Suomen kansalliseepoksen Kalevalan syntytavasta. Elias Lönnrotin tavoin Maria Baric Companyn taiteilijat ovat vuoden aikana kiertäneet keräämässä ihmisten tarinoita, mutta tällä kertaa unelmien ja toiveiden näkökulmasta. 

 Osallisuutta tarjoava musiikillinen tuliteatteriteos kuljettaa yleisön liekehtivälle matkalle valon ja varjojen maailmaan. Soihduilla, lyhdyillä ja kipinöillä valaistun teoksen tematiikka johdattelee seuraamaan salaperäistä polkua - jokaisen katsojan omiin unelmiin. 

Toiveiden taivas on meidän tapamme juhlistaa satavuotiasta Suomea. Taiteilijoina haluamme omalla taiteellisella työskentelyllämme olla osaltamme rakentamassa sellaista tulevaisuuden Suomea, jossa jokainen voisi kokea, että minullakin on oikeus unelmoida - ja lähteä ta voittelemaan näiden unelmien saavuttamista. Oli ne sitten kuinka pieniä, suuria tai erilaisia hyvänsä. Toivomme, että tämä tuliteatteriteos voisi toimia eräänlaisen sisäisen "kipinän" sytyttäjänä ja rohkaista tutkimusmatkalle näiden unelmien äärelle. Tuli ja sen luoma valo toimii kipinöivänä heijastuspintana sekä jo kirjoitetuille elämäntarinoille, että vielä kirjoittamattomille ja sanoittamattomille unelmille.”

TOIVEIDEN TAIVAS - yhteisötaiteen ja näyttämötaiteen hybridi

100 vuotiaan Suomen juhlavuoden Yhdessä -teeman mukaisesti Toiveiden taivas on ennen kaikkea teos, jota visuaalisen teatterin ryhmä Maria Baric Company on rakentanut yhdessä yleisöjen, työpajakävijöiden ja yhteistyökumppanien kanssa. Jokainen työpajoihin, esityksiin ja yhteistyöhön osallistunut on ollut mukana luomassa tätä laajaa näyttämötaideteosta, joka kokonaisuudesta  on vuoden aikana hiljalleen punoutunut.

Teoksen tukijat ja yhteistyökumppanit:

Kattohanke
Vailla vakinaista asuntoa ry
Moniheli ry
Sininauhasäätiö
Club for five
Voimauttavan taiteen äärellä ry
Teatterimuseo
Taiteen Edistämiskeskus
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimikunta
Helsingin kaupunki, nuorisotyö
Lastenkulttuurikeskus Musikantit
Lähiöfest
Upeafest
Heka
Vahanen Oy
Kontulan kirjasto
Mellunkylän Lapset
Partiocsout
Keinutien ala-aste
Kontulan Nuorisotalo Luuppi
Vesalan nuorisotalo
Kivikon nuorisotalo
Kontulan D-Asema
Lähiöasema
Mikaelin seurakunta
TEKO-ryhmä, Teatteri Kontula
Symppis
Opetusvirasto
Oppimisen fiesta