143452369659184

Esittely

Maria Baric Company koostuu esittävän taiteen monipuolisista ammattilaisista; nukketeatteritaiteilijoista, muusikoista, sirkustaiteilijoista, tanssijoista ja muista luovan alan ammattilaisista. Ryhmän taiteilijoilla on myös vankkaa taiteilija-pedagogin erityisosaamista ja kokemusta monipuolisen yhteisötaiteen ja yleisötyön toteuttamisesta eri yleisöryhmien keskuudessa.

Ryhmä on valmistanut esityksiä kaikenikäisille yleisöille ja vienyt esityksiä ja työpajatoimintaa myös uusiin toimintaympäristöihin. Companyn kiertävän esitystoiminnan tavoitteena onkin tehdä mahdolliseksi monipuolisia taide- ja kulttuurielämyksiä myös sellaisille yleisöryhmille, joille esityksiin pääseminen olisi muutoin haastavaa; sairaalaosastojen potilaille, palvelukeskuksissa asuville muistisairaille vanhuksille, ensi- ja turvakotien perheille ja kehitysvammaisten lasten sekä muiden erityistä tukea tarvitsevien lasten ryhmille. Esitystoiminnan lisäksi ryhmän taiteilijat tekevätkin aktiivisesti monipuolista yleisötyö- ja yhteisötaidetoimintaa niin Suomessa kuin ulkomailla, mm. erilaisten hankkeiden, työpajojen, taiteilijatapaamisten ja mestarikurssien kautta. 

© 2014 Ave Fenix : Maria Baric Company : Jani Laukkanen.jpg

Historia ja toiminta

Maria Baric Companyn taiteellinen johtaja, säveltäjä-muusikko, ohjaaja-käsikirjoittaja ja nukketeatteritaiteilija Maria Baric, perusti nimeään kantavan Companyn omien taiteellisten visioidensa toteuttamisen välineeksi Helsingissä vuonna 2006. Ryhmältä on vuosien 2006–2017 aikana valmistunut 18 kantaesitystä: Lummesinfonia (2006), Veden värit (2007), Pitkä matka perhoseksi (2008), Ankanpoikaa etsimässä (2009), Maa-ilma (2010), Tulilintu (2012), Voimauttavaa nukketeatteria vanhainkotiin! (2012), Feeniks Tulilintu (2013), Unelmia etsimässä (2013), Ave Fenix (2014), Animales (2015), La Joie! Spectacle musical de marionnettes (2015), Burbujas de Fantasia (2016), Salaisuuksien sateenvarjo (2016), El cielo de los deseos (2017), Toiveiden taivas (2017), Kohtaamisia ilon äärellä (2018) ja Kulttuurikupoli (2018, yhteistuotanto Agit Cirkin kanssa).

Vuosina 2006–2015 ryhmä toimi vapaana, rekisteröitymättömänä taiteellisena työryhmänä, yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Vuonna 2015 Maria Baric Companyn toteuttaman taide- ja kulttuuritoiminnan jatkamiseksi ja kehittämiseksi perustettiin yleishyödyllinen yhdistys Voimauttavan taiteen äärellä ry, jonka hallinnointiin ryhmän ylläpitäminen siirtyi. Yhdistys pyrkii toiminnallaan vahvistamaan ja luomaan uusia toimintaedellytyksiä ja kumppanuuksia Maria Baric Companylle sen toteuttaman taide- ja kulttuuritoiminnan mahdollistamiseksi ja monipuolistamiseksi. 

 

Companyn kotipaikka Kulttuurimylly sijaitsee Itä-Helsingissä Myllypurossa, mutta pääkaupunkiseudun lisäksi Company vierailee esiintymässä ja pitämässä työpajoja myös Suomen muilla paikkakunnilla. Kotimaan lisäksi Maria Baric Company toimii myös kansainvälisesti, ja se on toimintavuosiensa aikana vieraillut lukuisissa maissa kolmella mantereella; Euroopassa, Väli-Amerikassa ja Länsi-Afrikassa. Lähivuosien tavoitteena on laajentaa taiteellista toimintaa ja yhteistyöverkostoja laajemmin. 

 
DSC_0145.JPG

MISTÄ KAIKKI ALKOI

"Aloittaessamme ryhmämme toimintaa vuonna 2006, starttasimme täysin tyhjän päältä. Eteenpäin vievänä voimana vain valtava innostus sukeltaa visuaalisen teatterin, varjoteatterin, sirkuksen, nukketeatterin ja musiikin inspiroivaan maailmaan ja katsoa, mitä kaikkea niiden luovalla sekoittelemisella voikaan saada aikaan! Lisäksi meillä oli vahva halu päästä tekemään hyvää ja välittämään ilon elämyksiä eteenpäin muille ihmisille - taiteen keinoin. Tuo intohimo on kuljettanut meitä eteenpäin hitaasti ja pienin askelin, kantanut vaikeidenkin aikojen yli ja johdatellut vähitellen pienin askelin eteenpäin uusiin ympyröihin ja laajemmille toimintakentille, sekä kansainvälisille areenoille useisiin maihin, eri mantereille... Viime vuonna juhlistimme tähän astisen  toimintamme suurimpia esitys-, työpaja- ja katsojamääriä  sekä Suomessa toimiessamme, että ulkomailla vieraillessamme. Ja nyt, kaiken tuon matkanteon jälkeen on aika katsoa jälleen eteenpäin. Tänä vuonna matkamme jatkuu jälleen  kohti uusia seikkailuja!