Osallistava teatteri tai näyttämötaide saattaa monen korvaan kuulostaa kammottavalta. Apua, haetaanko minut lavalle seisomaan? Pitääkö sanoa jotain? Yrittävätkö näyttelijät puhua minulle? Esityksiin osallistuminen ei taida istua suomalaiseen mielenmaisemaan kovinkaan helposti.
Osallisuuden ja osallistumisen ei tarvitse kuitenkaan olla sitä, että joutuu koko muun yleisön pällisteltäväksi. Teokseen voi osallistua monella muullakin tavalla.
Tänä lauantaina, eli lokakuun ensimmäisenä päivänä, Kontulassa nähdään Maria Baric Companyn tämän syksyn ensimmäinen Valon juhla. Tapahtumassa nähdään Ave Fenix -esitys, joka muuten nähtiin ensimmäisen kerran tasan 10 vuotta sitten.
Kuten moniin muihinkin Companyn esityksiin, Ave Fenix -teokseen kuuluvat olennaisesti osallistava työpajaosuus. Työpajaosuus on täysin vapaaehtoisia ja toteutetaan ennen esityksen alkua.
Kuva: Ahti Kannisto
Ensimmäinen osallistumisen tapa on varsin helppo: tuo kotoa mukaasi oma ulkotuli, ja osallistu näin teoksen visuaaliseen ilmeeseen. Ave Fenix on tuliesitys, ja mitä enemmän alueella on tulielementtejä, sitä hienomman valoshown teoksesta saa aikaan. Oman ulkotulen tuominen mukana antaa yleisölle mahdollisuuden osallistua teoksen tekemiseen ja ikään kuin kurkistaa verhon taakse.
Varsinainen työpaja taas päästää sisään teoksen ytimeen. Feeniksin kyynel -työpajassa katsojat voivat kirjoittaa omia salaisia viestejään feenikslinnulle. Viestit kirjoitetaan punaisille sydämenmuotoisille lapuille, jotka taitellaan kiinni niin, että niistä muodostuu tulilinnun punaisia kyyneleitä. Viestin sisään katsojat voivat kätkeä huolia ja murheita, niin pieniä kuin suuriakin. Viestien salaisuudet jäävät katsojan ja feeniksin välisiksi, sillä viestejä ei lueta missään vaiheessa. Kyyneleet suljetaan feeniksin rautaiseen sydämeen, jossa ne palavat esityksen aikana tuhkaksi symboloiden murheista irti päästämistä ja uuden elämänvoiman löytämistä.
Kuva: Ahti Kannisto
Ave Fenix -teos osallistaa siis katsojansa syvemmällä tasolla. Linnulle kirjoitetut salaiset viestit rakentavat siteen esityksen ja katsojan välille: kukin itse tietää, mitä on viestissään kirjoittanut, ja mistä huolesta tai murheesta päästää teoksen kautta irti. Teos voi merkitä juuri sinulle jotakin sellaista, jota se ei merkitse kenellekään muulle. Ave Feniks ei ole vain meidän, companylaisten esitys. Se on sinun esityksesi, teidän esityksenne - meidän kaikkien esitys.