Salaisuuksien sateenvarjo kutsuu seikkailuun Kontulassa

Maria Baric Companyn taidekummi vierailee Kontulan alueen päiväkodeissa ja kouluissa Salaisuuksien sateenvarjo -työpajan merkeissä.

Oletko jo nähnyt Salaisuuksien sateenvarjo -esityksen? Se on yksi Maria Baric Companyn rakastetuimmista esityksistä, joka pohjautuu Companyn samannimisen debyyttialbumin kappaleisiin. Salaisuuksien sateenvarjo vie mukanaan seikkailuun aina sirkuksesta viidakkoon ja linnunpesään.

Nyt seikkailu jatkuu kohti Kontulan alueen päiväkoteja ja koulujen ensimmäisiä ja toisia luokkia. Tänä keväänä Maria Baric Companyn oma taidekummi Saana jalkautuu viemään Salaisuuksien sateenvarjo -työpajakonseptin suoraan sinne, missä innokkaat osallistujat odottavat.

“On iso ilo ja kunnia saada olla Kontulan alueen lasten taidekummi! Minusta on hienoa päästä hetkeksi mukaan esimerkiksi päiväkotien arkeen tuomaan lapsille tuttuun ympäristöön mahdollisesti ripaus taikaa”, Saana kertoo.

“Odotan ennen kaikkea kohtaamisia ja vuorovaikutusta sekä lasten että henkilökunnan kanssa. Sitä, että yhteistyöstä voisi myös syntyä uusia työtapoja ja menetelmiä ja sitä kautta iloa ja sujuvuutta jokapäiväisiin arjen toimintoihin.”

Työpaja on osa uutta taidekasvatuspolkukonseptia. Taidekasvatuspolkuun kuuluvat työpajan lisäksi Salaisuuksien sateenvarjo -esitys sekä päiväkodeissa ja kouluissa itsenäisesti käytettävä materiaalipaketti. Tavoitteena onkin kannustaa päiväkoteja ja kouluja jatkamaan työpajoissa opittuja toimintamuotoja omissa ryhmissään.

“Minusta on tärkeää tuoda taide lasten arkeen, sillä taidekasvatusta voidaan hyödyntää niin monipuolisesti lapsen tukemisessa. Taidekummina opastan ohjaajia ja opettajia laajentamaan työtapoja, joilla tukea lapsen oppimista, hyvinvointia ja kehitystä. Nyt tuodaan siis taide tuttuun ympäristöön huomioiden tilat, välineistöt ja jo käytössä olevat toimintatavat sekä henkilökunnan ja lasten toiveet.”

Taide on ainutlaatuinen keino jakaa yhteisiä kokemuksia myös silloin, kun yhteinen kieli puuttuu.

“Alueen päiväkodeissa ja kouluissa on paljon lapsia, joille suomi ei ole äidinkieli. Sosiaaliset kokemukset ovat välttämättömiä kielitaidon kehittymiselle. Muun muassa musiikin ja ja visuaalisten taiteiden kieli ovat kaikille yhteisiä, ja siten erinomainen silta esimerkiksi ryhmäänkuuluvuuden kokemuksille”, Saana pohtii.

Salaisuuksien sateenvarjo -työpajakiertue ja taidekasvatuspolku ovat osa Helsingin malli -hanketta, jossa Maria Baric Company ja Kulttuurimylly ovat mukana Kontulan alueen toimijoina. Companyn ja Kulttuurimyllyn kohderyhmänä ovat erityisesti lapset ja nuoret. Helsingin malli pyrkii tasapainottamaan ja monipuolistamaan eri kaupunginosien kulttuuripalveluita. Sen tavoitteena on vaikuttaa myönteisesti mielikuviin eri kaupunginosista sekä vahvistaa alueiden asukkaiden yhteisöllisyyttä.

Kohti joulutunnelmia

Huomenna lauantaina 26.11. Kulttuurimyllyn ja Maria Baric Companyn väki jalkautuu Myllypuro-Seuran perinteisiin joulumyyjäisiin, ja ensi viikosta eteenpäin esitysvuoroon tulee Joulupallo-esitys.

Marraskuu on hujahtanut ohi huimaa vauhtia, ja joulukuu kolkuttelee ovella jo aivan pian! Kulttuurimyllylle ja Maria Baric Companylle tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että aletaan siirtyä joulutunnelmiin. Joulukauden avaavat Myllypuro-Seuran perinteiset joulumyyjäiset lauantaina 26.11., jonne Kulttuurimyllyn ja Maria Baric Companyn työntekijät jalkautuvat tuoden terveisiä Kulttuurimyllystä. Meitä voikin tulla tapaamaan asiakastila Orpaantupaan klo 10-13! Myyjäisissä voi myös osallistua arpajaisiin, joista voi voittaa lippuja Joulupallo-esityksen näytöksiin.

Joulupallo-esitykset pyörähtävät käyntiin 30.11. Arkiaamujen näytökset ovatkin koko joulukuun osalta jo täynnä, sillä lukuisia alueen kouluja ja päiväkoteja on kutsuttu näytösten yleisöksi! Lauantainäytöksiin sen sijaan mahtuu vielä hyvin mukaan, vaikkei arpaonni osuisikaan joulumyyjäisissä kohdalle.

Joulupallo on hurmaava joulusatu lapsen omien vahvuuksien löytämisestä. Esityksessä esiintyjä on läpinäkyvän, kuplan muotoisen esiitymislavan sisällä. Yleisö kerääntyy kuplan ympärille kokemaan taianomaisen hetken tonttujen kanssa, tähtiin kirjoitettujen tarinoiden äärellä. Esityksen aikana lukuisin jouluvaloin koristeltu kupla muuttuu valoa hohtavaksi ja kaunista musiikkia soittavaksi joulupalloksi.

Neljä pientä tonttua.

Neljä erityistä lahjaa.

Neljä kaunista kohtaamista,

jotka johdattavat joulun tunnelmaan.

Joulupallo vierailee Vaasassa

Joulupallo-teos saa ensimmäisen live-yleisönsä Vaasassa Pikku Aasin kansainvälisillä nukketeatterifestivaaleilla.

Neljä pientä tonttua.
Neljä erityistä lahjaa.
Neljä kaunista kohtaamista,
jotka johdattavat joulun tunnelmaan.

Joulupallo-teos kertoo lapsen omien vahvuuksien etsimisestä ja löytämisestä. Esityksessä esiintyjä on läpinäkyvän, kuplan muotoisen esiitymislavan sisällä. Yleisö kerääntyy kuplan ympärille kokemaan taianomaisen hetken tonttujen kanssa, tähtiin kirjoitettujen tarinoiden äärellä. Esityksen aikana kupla syttyy tuikkimaan valoaan, kun se lukuisin jouluvaloin koristeltuna muuttuu valoa hohtavaksi ja kaunista musiikkia soittavaksi joulupalloksi, tuoden mukanaan yleisöilleen pienen pieniä jouluyllätyksiä.

Joulupallo-teos on valmistunut vuonna 2021, mutta pandemian takia sitä ei ole esitetty live-yleisölle ennen Vaasan Pikku Aasin kansainvälistä nukketeatterifestivaalia. Esitystä on myös uudistettu festivaalia varten aivan viime hetkillä. Joulupallossa esiintyvä Saana Trygg-Nevanlinna kertoo odottavansa innolla festivaalia, vaikka muutokset jännittävätkin - tosin hyvällä tavalla!

“Mielenkiinnolla odotan, saako yleisö tarinan ajatuksesta kiinni ja löytävätkö tontusta kaltaisensa!” Saana kertoo ennen esiintymispäivää.

Joulukuussa Joulupallo-esitys nähdään Kulttuurimyllyssä yhteensä 18 kertaa. Esitys sopiikin erityisen hyvin koko perheen joulunodotukseen!

“Jokaisella meistä on jokin lahja, joka tekee meistä erityisen. Se pitää vain löytää.”

Kurkistus kulissien taakse

Valon juhlia on nähty tänä syksynä jo Kontulassa ja Kalasatamassa. Seuraavaksi valoa juhlitaan Kauniaisissa lauantaina 29.10. Mutta oletko koskaan tullut miettineeksi, mitä valon juhlien toteuttaminen oikeastaan vaatikaan?

Maria Baric Companyn Valon juhlat ovat kattokonsepti, jonka alle mahtuu monen muotoisia tapahtumia. Esimerkiksi Kontulassa ja Kauniaisissa Valon juhlan muodostaa Ave Fenix -teos ja siihen kuuluva työpaja, kun taas Kalasatamassa ja Tikkurilassa samaan pakettiin kääritään vielä uutuusteos Bajo el Mar. Kalasatamassa nähtiin myös jättimarionettityöpaja, jota vauhditti posetiivimusiikki, kun taas Itäkeskuksen Stoaan viedään jättiläishämähäkki Arana sekä Liekki -tuliteos.

Valon juhlat vaativat tietenkin pitkäjänteistä järjestelyä. Etenkin kun tapahtumia on lyhyessä ajassa useita, tarkoittaa se suunnittelun ja viestinnän lisäksi välineiden pakkaamista, purkamista, huoltamista ja pakkaamista uudelleen. Tavaroiden valmistelu ja pakkaaminen onkin aloitettava jo päiviä etukäteen, sillä kaikki on mietittävä jokaisen tapahtuman kohdalla uudelleen. Missä esiinnytään? Mistä saadaan sähköt? Missä menee yleisöalueen ja esiintymisalueen raja? Miten yleisö pääsee liikkumaan alueella? Miten suojaudutaan säältä? Roudaaminen ei olekaan mikään helppo nakki, joten vaikka Valon juhla -tapahtuma alkaisi vasta illalla, työryhmän työpäivä alkaa jo heti aamusta!

Kun esiintymisalue on jokaisessa esiintymispaikassa uusi, on esitys tietenkin myös treenattava läpi juuri silloiseen tilaan sopivaksi. Ennen yleisön saapumista on jätettävä tarpeeksi aikaa koko illan läpikäymiseen ja esityksen valmisteluun, mikä esimerkiksi tuliesityksissä tarkoittaa sitä, että syttyvien elementtien valmistelu sytytystä varten on aloitettava jo hyvissä ajoin.

Esityksen aikana kaiken on sujuttava aikataulussa. Lavan takana käykin kuhina, kun tulielementit on saatava syttymään ja sammumaan oikein ja oikeaan aikaan.

Esityksen jälkeen edessä on seuraava työvaihe: kaikki mikä on pystytetty täytyy purkaa, ja kaikki mikä on mukana tuotu, täytyy myös viedä pois. Työryhmän työ jatkuu siis vielä ainakin parin tunnin ajan, joten tapahtumapäivistä tulee ainakin osalle tuotantohenkilökuntaa helposti kellon ympäri venyvä työpäivä!

Aivan yötä myöten ei takaisin varastoon kuljtetettuja tavaroita jäädä purkamaan, ellei ole aivan pakko. Seuraavana työpäivänä tartutaankin siis tavaroiden purkuun ja huoltoon, jotta kaikki on taas käyttökunnossa seuraavaa tapahtumaa varten. Onkin aika keskittyä taas seuraavan Valon juhlan toteuttamiseen!

Ave Fenix - toisenlainen osallistava esitys

Osallistava teatteri tai näyttämötaide saattaa monen korvaan kuulostaa kammottavalta. Apua, haetaanko minut lavalle seisomaan? Pitääkö sanoa jotain? Yrittävätkö näyttelijät puhua minulle? Esityksiin osallistuminen ei taida istua suomalaiseen mielenmaisemaan kovinkaan helposti.

Osallisuuden ja osallistumisen ei tarvitse kuitenkaan olla sitä, että joutuu koko muun yleisön pällisteltäväksi. Teokseen voi osallistua monella muullakin tavalla.

Tänä lauantaina, eli lokakuun ensimmäisenä päivänä, Kontulassa nähdään Maria Baric Companyn tämän syksyn ensimmäinen Valon juhla. Tapahtumassa nähdään Ave Fenix -esitys, joka muuten nähtiin ensimmäisen kerran tasan 10 vuotta sitten. 

Kuten moniin muihinkin Companyn esityksiin, Ave Fenix -teokseen kuuluvat olennaisesti osallistava työpajaosuus. Työpajaosuus on täysin vapaaehtoisia ja toteutetaan ennen esityksen alkua. 

Kuva: Ahti Kannisto

Ensimmäinen osallistumisen tapa on varsin helppo: tuo kotoa mukaasi oma ulkotuli, ja osallistu näin teoksen visuaaliseen ilmeeseen. Ave Fenix on tuliesitys, ja mitä enemmän alueella on tulielementtejä, sitä hienomman valoshown teoksesta saa aikaan. Oman ulkotulen tuominen mukana antaa yleisölle mahdollisuuden osallistua teoksen tekemiseen ja ikään kuin kurkistaa verhon taakse. 

Varsinainen työpaja taas päästää sisään teoksen ytimeen. Feeniksin kyynel -työpajassa katsojat voivat kirjoittaa omia salaisia viestejään feenikslinnulle. Viestit kirjoitetaan punaisille sydämenmuotoisille lapuille, jotka taitellaan kiinni niin, että niistä muodostuu tulilinnun punaisia kyyneleitä. Viestin sisään katsojat voivat kätkeä huolia ja murheita, niin pieniä kuin suuriakin. Viestien salaisuudet jäävät katsojan ja feeniksin välisiksi, sillä viestejä ei lueta missään vaiheessa. Kyyneleet suljetaan feeniksin rautaiseen sydämeen, jossa ne palavat esityksen aikana tuhkaksi symboloiden murheista irti päästämistä ja uuden elämänvoiman löytämistä. 

Kuva: Ahti Kannisto

Ave Fenix -teos osallistaa siis katsojansa syvemmällä tasolla. Linnulle kirjoitetut salaiset viestit rakentavat siteen esityksen ja katsojan välille: kukin itse tietää, mitä on viestissään kirjoittanut, ja mistä huolesta tai murheesta päästää teoksen kautta irti. Teos voi merkitä juuri sinulle jotakin sellaista, jota se ei merkitse kenellekään muulle. Ave Feniks ei ole vain meidän, companylaisten esitys. Se on sinun esityksesi, teidän esityksenne - meidän kaikkien esitys.

Valon juhlat

Syksy on saapunut jälleen vähän varkain. Loppukesän helteet väistyivät syyssään tieltä, ja pikkuhiljaa illat pimenevät. Pimeämmät illat ja hämärämmät aamut vaikuttavat kuhunkin meistä tavallaan. Aamulla on ehkä vaikeampi nousta, kun aurinko ei vielä pilkistelekään verhojen raosta, kun taas iltaisin alkaa väsyttää jo reippaasti ennen kuin tarvitsisi edes ajatella nukkumaanmenoa. Tai ehkä pimenevät illat ovat osalle meistä niitä ihania tunnelmallisia hetkiä juoda kuppi teetä ja lukea kirjaa lämpimän viltin alla.

Valo tuo meihin kuitenkin energiaa - tässä me olemme samanlaisia kuin kaikki muutkin luontokappaleet. Valo antaa voimaa jaksaa. Luonnonvalon vähentyessä täytyy energisoivaa valoa löytää jostain muualta. 

Meille tämä tarkoittaa Valon juhlien aikaa.

Erilaisten valoa tuovien elementtien kautta pimeydestä tulee kaunis osa maagista hetkeä. Ilman pimeyttä Valon juhlat eivät olisi mahdollisia. Valo pimeydessä mahdollistaa sellaisten tarinoiden kertomisen, jotka eivät päivänvalossa pääsisi oikeuksiinsa. Vaikkapa Feeniks-linnun taru saa ympäröivästä pimeydestä uuden ulottuvuuden käsinkosketeltavaa mystiikkaa. Tulilintu suorastaan hohkaa elämää pimeyden keskellä

Pimeys tuo myös jonkinlaista turvaa. Feeniks-linnulle voi kertoa huolensa, jättää ne paperinpalalla linnun sydämeen ja nähdä, kuinka ne palavat feeniksin liekkien mukana taivaan tuuliin. On helpompi uskoutua taianomaiselle linnulle, kun pimeässä kukaan muu paitsi feeniks ei näe tai kuule murheitasi. Kirkkaana hohkaava tuli, feeniksin elämän eliksiiri, vie huolet mennessään.

Maria Baric Company toimii voimauttavan taiteen äärellä - senhän kertoo jo taustalla toimivan yhdistyksen nimikin. Pimeän aikaan valo onkin elementeistä voimauttavin, ja siksi haluammekin sitä juhlia. Valo eri muodoissaan tuo uusia ulottuvuuksia muun muassa nukketeatteriin ja sirkukseen, ja mahdollistaa uudenlaisen kokemuksen niin meille taiteiljoille kuin yleisöllekin. Siksi me juhlimme valoa ja sen mahdollistamia elämyksiä jälleen tänä syksynä - toivottavasti yhdessä myös sinun kanssasi.

Ave Fenix -teos on tänä syksynä nähtävillä Kontulan Valon juhlassa 1.10., Kalasataman Valon juhlassa 15.10. sekä Kauniaisten musiiklijuhlilla Maria Baric Companyn Valon juhlassa 29.10. Muita Valon juhlissa nähtäviä teoksia ovat Bajo el Mar ja Araña Lux. Bajo el Mar nähdään Kalasatamassa ja Vantaan Kekrijuhlassa 4.11. Araña Lux nähdään Vantaan Kekrijuhlan lisäksi Stoan Kauhua kakaroille -tapahtumassa 5.11.

Kuvat: Ahti Kannisto

Kohtaamisia ilon äärellä

Maria Baric Company on tällä viikolla vienyt Kohtaamisia ilon äärellä -nukketeatterikonsertin kolmeen kouluun ja yhteen palvelukeskukseen. Vaikka syksy on jo pitkällä, käännetään jälleen hetkeksi katse viime kevääseen, jolloin Company kiersi esityksen kanssa päiväkodeissa, leikkipuistoissa ja palvelutaloissa.

Kesän lämpö alkoi kunnolla vasta tehdä tuloaan, kun Maria Baric Company pakkasi kamppeet autoihin ja lähti kiertämään leikkipuistoja sekä päiväkotien ja palvelutalojen pihoja. Tarkoituksena oli tuoda itähelsinkiläisille - ja muutamille vantaalaisille ja espoolaisillekin - yleisöille kesäinen kulttuurilahja rankan koronakauden jälkeen. Samaan aikaan oli ehtinyt kulua 10 vuotta siitä, kun Companyssa alettiin kehitellä voimaannuttavan nukketeatterin menetelmää: keinoa kohdata muistisairaita tai huonokuntoisia vanhuksia nukketeatterin ja musiikin kautta. 

Kohtaamisia ilon äärellä -nukketeatterikonsertti tavoitti kesäkiertueella vanhusten lisäksi myös päiväkotilapsia ja lapsiperheitä Itä-Helsingin leikkipuistoissa. Viikon mittaisella kiertueella ehdittiin kokea oikea tunteiden vuoristorata, sillä iloisten kohtaamisten lisäksi konserttikokemuksiin mahtui jopa liikutuksen kyyneliä.

Maanantaiaamuna Company kurvasi Riistavuoren seniorikeskuksen pihaan valmiina ensimmäiseen keikkaan. Keikkapaikka aivan metsän reunassa osoittautui tunnelmallisuutensa lisäksi vieläpä käytännölliseksi, kun metsä nappasi syleilyynsä kaikki tuulenpuuskan kaappaamat ilmapallot, jotka saattoi käydä keikan päätteeksi keräämässä kuusten juurilta.

“Sininen taivas ja puiden vihreys antoivat samanlaista voimaa, kuin musiikillinen anti. Ne täydensivät todella upeasti toisiaan”, kuvaili yleisössä istunut Eija.

“Ihminen kaipaa taiteen mahdollistamia universaaleja kokemuksia”, pohti Riistavuoren seniorikeskuksen vastaava ohjaaja Jukka Raitio. “Tällä asuvilla mahdollisuudet näihin kokemuksiin ovat paljon rajatummat. Siksi tällaiset tapahtumat ovat niin tärkeitä.”

Koronavuodet rajasivat seniorikeskuksissa asuvien vanhusten mahdollisuuksia taide- ja kulttuurikokemuksiin entisestään, kun edes vierailut eivät olleet mahdollisia. Nyt Riistavuoren palvelukeskuksessa nähtiin helliä kohtaamisia nukkien ja yleisön välillä. “Bella, bella”, kehui eräs yleisössä istunut vanhus mustaa kissanukkea italiaksi. Vai ehkä sittenkin bello? Onko kissa tyttö vai poika? Bella, kaunis tyttökissa, päättivät katsoja ja nuketteatteritaiteilija yhdessä.

“Monelle meidän lapsista tämä on ensimmäinen kerta minkäänlaisen esityksen yleisössä”, kuiskasi erään päiväkodin opettaja katsellessaan lasten riemua, kun sirkustaiteilija Petri Saunio taikoi esiin valtavia saippuakuplia. Koronavuodet tarkoittivat päiväkoti-ikäisille sitä, että ihan ensimmäisetkin taide- ja kulttuurielämykset jäivät kokematta. Kesäkiertue pysähtyi kolmen päiväkodin pihassa, mutta katsojia saapui useammastakin päiväkodista.

“Nopeempaa!” kannustettiin erään päiväkodin pihasta jo malttamattomana, kun keikkapaikan rakentamisessa menikin vähän kauemmin kuin muutama minuutti. Elämyksiä, jotakin nostetta tavalliseen arkeen oli selvästi kaivattu, ja sitähän Company oli tullut tuomaan. Nuket ja elävä musiikki saivat jälleen riemastuneen vastaanoton, mutta viimeistään esityksen jättisaippuakuplat nostattivat tunnelman nopeasti korkeuksiin ja laittoivat lasten ilon ja riemun kuplimaan kilpaa jättikuplien kanssa.

“Missä tämän voisi nähdä uudelleen?” kyseltiin eräässä seniorikeskuksessa esityksen päätteeksi. Päivätoiminnan osallistujat innostuivat suunnittelemaan myös kirjakerhon retkeä Kulttuurimyllyyn, kun selvisi, että Maria Baric Companyn kotinäyttämö sijaitsee Myllypurolaisessa kulttuurikeskuksessa.

Esitys jätti omanlaisensa jäljen erilaisiin yleisöihin. Siihen, mitä esitys kullekin katsojalleen merkitsi, vaikuttaa tietenkin moni asia, ei vain ikä tai paikka, jossa esitys koettiin. Musiikin ja nukketeatterin voima piileekin niissä merkityksissä, jotka muuttavat muotoaan jokaisen katsojan, kuulijan ja kokijan omassa mielessä. Nämä merkitykset voivat olla juuri niin jaettuja tai henkilökohtaisia kuin kukin itse haluaa. Ne vain odottavat löytäjäänsä, kätkettynä taiteen äärellä koettaviin hetkiin.

Elämyssyntymäpäivät Kulttuurimyllyssä

”Kuinka monta salaovea teillä oikein on?” ihmetteli eräs syntymäpäivävieras. Kulttuurimyllyn salaperäiset ovet ja jännittävillä valoilla varustetut tilat kiehtovat pieniä kävijöitä, eikä ihme: takana oli hohtosirkustyöpaja, jossa sirkusmaailmaan päästiin tutustumaan pimeässä hohtavien välineiden kanssa, unohtamatta tietenkään sirkustaikapalloa, josta jokainen osallistuja pääsi ottamaan itselleen hohtavaa sirkusvoimaa. Ovien takaa olisi voinut löytyä vaikka mitä yhtä jännittävää!

Sirkustyöpajan jälkeen tarjoiltiin sellaiset herkut, että salaovetkin unohtuivat hetkeksi – tosin ne käytiin kyllä vielä tarkistamassa juhlien päätteeksi. Kotiin lähtiessä mukaan napattiin vielä ilmapallot, ja unohtumaton synttärielämys oli siinä! Mutta palataanpa hetkeksi vielä muutama tunti taaksepäin…

Kun hohtosirkussynttäreitä sattuu samalle päivälle kahdet, käy Kulttuurimyllyssä vilske. Aikataulu täytyy saada toimimaan tismalleen, ettei sirkusleikkejä tarvitse odotella, eivätkä jäätelöunelmat ehdi sulaa. Ensimmäisiä vieraita otetaan aulassa vastaan samalla, kun salin puolella viimeistellään sirkustyöpajan viimesilaukset. Pian hohtotyöpaja voi alkaa: valot pois ja sirkusvälineet hohtamaan!

Työpajan sisältö suunnitellaan aina sankarin ja vieraiden iälle sopivaksi, joten Kulttuurimyllyssä synttäreitään voi viettää niin kolme kuin kymmenenkin vuotta täyttävä päivänsankari. Aikuiset ovat enemmän kuin tervetulleita mukana työpajatunnelmiin, ja voihan lasten puuhailua seurata myös pehmeiltä yleisöpenkeiltä. Työpajassa päästään testaamaan omia sirkusvoimia: tarkkuutta, tasapainoa ja tietenkin heittäytymiskykyä, jota lapsilta usein löytyy lapiokaupalla. Työpajan päätteeksi ihastellaan sirkustaiteilijan valoshowta, josta lapset saavat bongailla tuttuja hahmoja.

Samaan aikaan keittiön puolella valmistellaan herkkuja: päivän ensimmäiset juhlijat ovat tilanneet mutakakkupalat jäätelöllä, kun taas päivän toiseen kattaukseen valmistellaan kaikki dippivihanneksista jäätelöannoksiin asti. Kun juhlijat siirtyvät sirkustyöpajasta toiseen saliin, ovat herkut valmiina syötäviksi, ja siinähän ei kauaa mene, kun karkkikipot ja nachot dippeineen katoavat parempiin suihin.

Kulttuurimyllyn synttäreillä toimintaa ohjaa aina oman alansa ammattilainen teemasta riippumatta. Tiimistä löytyy niin laajasti osaamista, että synttäreitä voi järjestää useilla eri teemoilla. Vai miten olisi hohtosirkuksen sijaan vaikkapa muskarisynttärit, herkkuteatterisynttärit tai varjoteatterisynttärit? Entäpäs tanssisynttärit tai nukketeatterisynttärit? Kulttuurimyllyn synttärit poikkeavat taatusti tutusta normista, ja palautekin on ollut sen mukaista: On ihanaa käydä kerrankin vähän erilaisilla synttäreillä!

Päivän kattausten äärestä ei maltettasi lähteä kotiin.

“Nyt olisi jo vähän kiire”, hoputtavat hakemaan tulleet vanhemmat. Vieraiden täytyy tietenkin antaa päivänsankarille vielä iso hali, vaikka maanantaina jo nähdään taas eskarissa. Yhteinen synttäripäivä oli kuitenkin niin ihana, että sirkustemppujen ja herkkujen ääreen voisi vielä jäädä vaikka kuinka pitkäksi aikaa.

Itä-Helsinki on oma aarteensa

Minkälaisia mielikuvia sinulla on Itä-Helsingistä? Minkälaisiin ennakkoluuloihin tai oletuksiin olet törmännyt? Itä-Helsingin maine on nimittäin harvoin mairitteleva. Aluetta pidetään usein rauhattomana tai jopa turvattomana, eikä se, miten ja mitä alueesta yleensä uutisoidaan, auta nostamaan sen imagoa pääkaupunkiseudun asukkaiden silmissä.

Meille Maria Baric Companyssa ja Kulttuurimyllyssä Itä-Helsinki on kuitenkin rakas paikka – se  on koti.

 

”Toimintamme keskiössä on:
yhteisöllisyys,
osallisuus,
saavutettavuus
 ja kohtaamiset elämysten äärellä.”

 

Maria Baric Company perustettiin vuonna 2006, ja jo heti alusta asti missio oli selvä: edistää taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta ja luoda uudenlaisia yhteyksiä ihmisten välillä. Companyn esitykset pyrkivät antamaan tilaa osallistumiselle: Toiveiden taivas kerää yleisöjen unelmia, Salaisuuksien sateenvarjon yhteydessä pääsee kokeilemaan varjoteatteria, Kohtaamisia ilon äärellä -teoksen nuket tulevat tervehtimään yleisöä, Arana auttaa kohtaamaan omat pelkonsa ja ennakkoluulonsa ja Ave Fenix -esitykseen voi tuoda oman tulen tai kirjoittaa feeniks-linnulle salaisen viestin.

Saavutettavuuden ja yhteisöllisyyden kehittäminen ei kuitenkaan jää siihen, että esitystilanteista tehdään kaikille yhtä lailla avoimia mahdollisuuksia osallistua taiteen tekemiseen. Esityksiä on vietävä sinne, missä yleisöt ovat – sellaisetkin yleisöt, jotka eivät muuten välttämättä edes löytäisi esittävän taiteen pariin, tai joille kalliit tapahtumaliput ovat saavuttamattomissa. Alusta asti Companyn esitykset ovat osallistaneet juuri itähelsinkiläisiä yleisöjä.

Itä-Helsinki on monimuotoinen alue: sen väestö on monikielisempää ja monikulttuurisempaa kuin useimmilla muilla Helsingin asuinalueilla, mutta oletko huomannut, että myös Itä-Helsingin eri alueet ovat keskenään varsin erilaisia? Niinpä Itä-Helsinki tarjoaa loistavat puitteet myös jalkautuvalle esitystoiminnalle. Esityksiä voi viedä puistoihin ja pihoihin aivan luonnon helmaan, tai toisaalta isoille kaupunkiaukioille tai julkisten palveluiden läheisyyteen. Itä-Helsinki tarjoaa tunnelmallisen taustan esitykselle kuin esitykselle, kunhan vain jaksaa kurkistaa myös metron ikkunan ohi vilahtelevia maisemia kauemmas.

Itä-Helsingin asukkaat ovat olleet myös sekä Maria Baric Companylle että Kulttuurimyllylle korvaamaton voimavara. Ilman alueen asukkaita toiminnallamme ei luonnollisestikaan olisi sen nykyistä yleisöä, mutta itähelsinkiläiset ovat osallistuneet taiteen ja kulttuurin toteutumiseen täällä omalla alueellaan myös lukuisin muin tavoin. Aluetta ja sen asukkaita osallistavat teokset onnistuvat silloin, kun halukkaita osallistujia löytyy, ja Itä-Helsingissä heitä riittää. Itä-Helsinki on ottanut sekä Maria Baric Companyn että Kulttuurimyllyn avosylin vastaan, ja me haluamme tehdä saman kaikille itähelsinkiläisille.

Me olemme ylpeästi ja suurella rakkaudella osa suurta itähelsinkiläistä heimoa.

Kuvat: Ahti Kannisto

Kulttuurimyllyn naapuruuspiiri

Syksy tekee jo tuloaan, mutta käännetään hetkeksi katse vielä viime kevääseen…

Eräänä hyvin tuulisena toukokuun päivänä Kulttuurimyllyn eläkeläisten naapuruuspiiri suuntaa kohti Roihuvuorea ja sen kuuluisaa aarretta, eli kirsikkapuistoa. Kolea viima ei ole este, kun naapuruuspiiri on yhdessä tanssitaiteilijan johdolla menossa pohtimaan kirsikkapuiden liikettä ja tanssia. Miten luonto oikeastaan liikkuu? Entäpä miten me liikumme – tai voisimme liikkua – luonnon keskellä?

Kirsikkapuistoa kohti suunnatessa täytyy joidenkin piiriläisten välillä levätä hetki. Se sopii, sillä kiirettä ei ole. Naapuruuspiiri voi päättää menoistaan itse, ja jokaisen yhteisen kokemuksen äärelle voi pysähtyä juuri itselle sopivalla tavalla. Puistossa havainnoidaan ensin puiden liikettä, sitten lähdetään liikkeeseen itse mukaan siten, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Vaikka päivä on suorastaan kylmä, ovat kukkivat puut houkutelleet paikalle paljon muitakin ihastelijoita. Se ei naapuruuspiiriläisiä haittaa, he keskittyvät vain omaan tekemiseensä.

Puistohetken jälkeen naapuruuspiiriläisten keskuudessa vallitsee yksimielisyys siitä, että johonkin vähän lämpimämpään sisätilaan olisi mukava päästä. Läheinen kahvila on kiinni, mutta Roihuvuoren kirjasto ottaa naapuruuspiirin lämmöllä vastaan henkilökunnan toimesta. Piiri kokoontuu kirjaston suojiin purkamaan ajatuksiaan päivän liikeharjoitteista ja koko kuluneesta piirin kevätkaudesta.

Ja mikä ihana kevät tällä pienellä piirillä onkaan ollut! Keväällä 2022 naapuruuspiiri kävi muun muassa  konserttiretkillä Musiikkitalolla ja Helsingin Kaupunginteatterilla sekä opastetuilla kierroksilla Teatterimuseossa ja Kulttuurimyllyn naapurissa sijaitsevalla Metropolian Myllypuron kampuksella. Lisäksi naapuruuspiirin kevääseen kuului useampia kävely- ja luontoretkiä. Monipuolisten retkien lisäksi yhteisestä tekemisestä ja seurasta nautittiin myös Kulttuurimyllyn omissa tiloissa kahvittelun, yhteislaulun, runojen, kirjapiirin ja jopa tanssiesityksen äärellä. Erityisen hyvin piiriläisille jäivät keväältä mieleen sellaiset retket, joita ei olisi itse edes tullut keksittyä. Naapuruuspiirin kanssa ja Kulttuurimyllyn avustuksella voi päästä mukaan löytämään sellaisia aarteita, joiden ei edes tiennyt olevan löydettävissä.

Naapuruuspiirin toiminnan ytimessä ovat kuitenkin piiriläisten omat toiveet ja oma aktiivisuus. Kulttuurimylly on naapuruuspiirin oma kotipesä ja kohtaamispaikka, mutta se ei rajoita tai sanele piirin toimintaa, päinvastoin. Kulttuurimylly kannustaa naapuruuspiiriä kokeilemaan myös omia siipiään ohjelman järjestämisessä, vaikka on tietenkin aina valmis auttamaan järjestelyissä tai muissa käytännön asioissa. Vain mielikuvitus on rajana naapuruuspiirin toiminnassa!

Kulttuurimyllyn eläkeläisten naapuruuspiirissä on mukana jäseniä eri taustoista ja eri alueilta. Tätä naapuruuspiiriä ei siis määrittele perinteinen naapuruus, vaan ytimessä ovat taide- ja kulttuurisisällöt. Mukaan voivat  liittyä siis kaikki taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneet, omasta asuinalueestaan riippumatta! Naapuruuspiiri on tietenkin paikka myös juttuseuralle ja uusille tuttavuuksille. Niitä tästä sympaattisesta pienestä naapuruuspiiristä löytyy taatusti.

Kulttuurimylly on Maria Baric Companyn kotinäyttämö ja kulttuurikeskus Myllypurossa.

Myllypuron kätketty aarre - Kulttuurimylly

Kaikki itähelsinkiläiset tietävät missä on Liikuntamylly, mutta kuka tietää mitä on Liikuntamyllyn alakerrassa?

Myllypuron metroaseman ovet avautuvat aivan Liikuntamyllyn viereen. Kun Liikuntamyllyn ovista on päässyt sisään ja suuntaa askeleensa rappusiin, päätyy lopulta aulakäytävään. Sen varrelta löytyvät turkoosit ovet ja kyltit kertovat, että on tullut oikeaan paikkaan: Kulttuurimyllyyn.

Keltaiset seinät, joita koristavat valokuvat kertovat kaikesta siitä, mitä näiden seinien sisällä tapahtuu. Harmaa kodikas sohva, turkoosit tuolit pitkän pöydän ympärillä – täällä Kulttuurimyllyn väki suunnittelee ja toteuttaa talon toimintaa. Kulttuurimylly toimii kotipesänä itähelsinkiläiselle teatterille Maria Baric Companylle, jonka taustayhdistys Voimauttavan taiteen äärellä ry pyörittää myös Kulttuurimyllyn toimintaa. Company aloitti toimintansa jo vuonna 2006, mutta koti Myllypurosta löytyi, kun Kulttuurimylly avasi ovensa vuonna 2018.  

Esitystiloja niin Maria Baric Companyn omille esityksille, kuin myös vieraileville esiintyjille, löytyy talosta kaksi: Feeniks- ja Pegasos-salit. Salit taipuvat moneksi, sillä nukketeatterin, musiikin, varjoteatterin ja tanssin lisäksi Feeniks ja Pegasos valkokankaineen ja nousevine katsomoineen mahdollistavat korttelikino Kino Kulttuurimyllyn toiminnan. Tilaa riittää ruhtinaallisesti myös lasten harrastustoiminnan järjestämiseen, sekä vaikkapa päivätansseihin!

Kulttuurimylly on ennen muuta kohtaamispaikka. Toiminnan ytimessä on tavoite järjestää itähelsinkiläisille ja muualtakin tuleville elämyksiä ja kokemuksia, joiden ääressä kohdata kanssaihmisten lisäksi omat tunteensa, muistonsa ja toiveensa. Lasten harrastuskarusellissa lapset pääsevät tutustumaan uusiin ystäviin samalla, kun vanhemmat kohtaavat toisensa ja voivat jakaa vanhemmuuden iloja ja huolia yhdessä. Eläkeläisten naapuruuspiirissä, kinoklubissa ja päivätansseissa eläkeläiset pääsevät kohtaamaan muita samoista harrastuksista kiinnostuneita, sekä saavat suunnitella toimintaa omien toiveidensa mukaan. Esityksissä yleisö kohtaa toistensa lisäksi tietenkin esiintyjät, ja taiteen voimalla matkataan monenlaisten tunteiden ja kokemusten äärelle.

Eivätkä kohtaamiset pääty siihen, sillä Kulttuurimylly sopii kohtaamispaikaksi kenelle tahansa. Kulttuurimyllyn tiloissa järjestyy tapahtuma kuin tapahtuma, aina lasten syntymäpäivistä työpaikan hyvinvointipäiviin. Kulttuurimylly on paikka juuri sinulle. 

Kulttuurimylly saattaa vielä olla monille tuntematon mysteeri. Hieman katseilta piilossa majaileva kulttuurikeskus ei pröystäile, mutta kävijöilleen se on rakas ja kodikas paikka, johon palataan aina uudelleen ja uudelleen. Kulttuurimylly on pieni taiteen ja kulttuurin keidas, jonka työntekijöiden tavoitteena on ei enempää eikä vähempää kuin hyvinvoinnin lisääminen lähiympäristössään. Vaikka Kulttuurimylly onkin pieni paikka, mahtuu sen seinien sisään paljon kaikkea hyvää, ihanaa ja ihmeellistä – siis todellinen Itä-Helsingin kätketty aarre.